We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Usefull links

Contact us

Luchtzuiverende Planten

Wist je dat sommige planten niet alleen zorgen voor sfeer en zuurstof, maar ook de lucht kunnen zuiveren? Dat betekent een schonere én frissere lucht in huis.
Deze natuurlijke luchtverfrissers zijn de perfecte kantoorplanten, maar zijn ook prettig in de woonkamer of slaapkamer. Maar hoe werken deze planten precies? En wat zijn nu de beste luchtzuiverende kamerplanten?

Schone lucht in huis

ficus-alii-ficus-macleilandii-alii

Onze huizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat we sneller te maken krijgen met droge lucht en te weinig zuurstof in onze kamers. Ongezonde lucht in huis kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en longproblemen (astma). Omdat we steeds meer tijd binnen doorbrengen – bijvoorbeeld door thuiswerken – is het belangrijk daar eens bij stil te staan. Voor een gezond en prettig binnenklimaat spelen er verschillende dingen mee, zoals de temperatuur, voldoende daglicht en een goede luchtkwaliteit. Natuurlijk is voldoende ventilatie belangrijk voor de luchtkwaliteit, maar ook planten kunnen helpen. Ze helpen trouwens niet alleen de luchtkwaliteit te verbeteren, maar zorgen ook voor een betere akoestiek, sfeer en maken van je huis echt een thuis.

Natuurlijke luchtverfrisser

Elke kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Er is echter een groep kamerplanten waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze bijdragen aan een schonere lucht in huis. Deze planten nemen via hun bladeren schadelijke stoffen op uit de lucht. Vervolgens worden deze stoffen in de plant of de wortel opgeslagen en afgebroken.

Luchtzuiverende kamerplanten zetten overdag CO2 om in zuurstof en ze brengen waterdamp in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid verbetert. Ook kunnen luchtzuiverende kamerplanten ‘onfrisse geuren’ afbreken; ze zijn dus eigenlijk een soort natuurlijke luchtverfrissers. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt en beter en meer geconcentreerd kunt werken – ideaal dus als je vaak thuis werkt.

Top 10 luchtzuiverende kamerplanten

bamboo-palm-chamaedorea-seifriziiEr zijn een aantal kamerplanten die in staat zijn de lucht binnenshuis te zuiveren. Maar welke planten zijn nu het best voor het leefklimaat in je huis? Wij hebben de top 10 beste luchtzuiverende planten op een rij gezet.

De lepelplant is bijvoorbeeld een sterk luchtzuiverende plant die rijk bloeit en makkelijk te verzorgen is – ideaal op het bureau of in de woonkamer. Varens stralen gezondheid en rust uit en zorgen ook voor een schone lucht, vooral de krulvaren is een goede keuze.

  1.     Chamaedorea palm (Chamaedorea)
  2.     Areca palm (Chrysalidocarpus)
  3.     Drakenbloedboom (Dracaena Janet Craig)
  4.     Drakenbloedboom (Dracaena Massangeana)
  5.     Ficus alii (voorheen: Ficus longifolia)
  6.     Rubberplant (Ficus elastica)
  7.     Klimop (Hedera)
  8.     Krulvaren (Nephrolepis)
  9.     Canarische dadelpalm (Phoenix canariensis)
  10.     Lepelplant (Spathiphyllum)

 

Bron: Intratuin